יוגה - פורטל היוגה  yoga.co.il
דף הבית
חנות יוגה
סדנאות ואירועים
אינדקס מורים ליוגה
קורסי מורים ליוגה
תנוחות יוגה
חיפוש באתר
נעים להכיר
רינת הראל נחום
רינת הראל נחום
מוצרי החודש !
תיק למזרון יוגה
תיק למזרון יוגה
 
תיק יוגה - Carry all
תיק יוגה - Carry all
 
תיק שק למזרן יוגה
תיק שק למזרן יוגה
 
חפש באיזור מגוריך מורה ליוגה מרכז ליוגה קורס מורים חיפוש מתקדם
יוגה ותזונה   /  תזונה ליוגה
כל מה שרציתם לדעת על הפן הבריאותי של נס פח השמן   |  דבורי גתי-יוסף
סופגניה לחנוכה ויוגה לכבוד חנוכה מאמר לחובבי היוגה על איך לבחור שמן מאכל טוב? אילו סוגי שמני מאכל קיימים? כיצד הכי טוב לאכסן את השמן? אילו תרופות סבתא ניתן להפיק משמן זית? ומתכונים לסופגניות ולביבות בריאות.

חג החנוכה הוא תמיד סיבה טובה לעסוק בשמן. גם שוחרי בריאות מושבעים "טועמים" מעדנים מטוגנים לכבוד החג.
לו יכולנו להתבונן מקרוב בפח השמן של יהודה המכבי, סביר להניח שלא היינו רואים עליו כתובת: שמן זית בכבישה קרה… אף על פי שזה בדיוק מה שהכיל הפח.
העדר הכתובת מרמז על המובן מאליו: אתה לא כותב "שמן זית בכבישה קרה" אם זה סוג השמן היחיד שקיים בסביבה. רק בעידננו המודרני למדו להפיק שמן ממקורות רבים ושונים: סויה, חריע, קנולה, שומשום, חמניות, תירס, גרעיני כותנה, בוטנים, שקדים, פשתן, אבוקדו, מקדמיה, גרעיני משמש, אגוזי מלך, דקלים וקוקוס. בהחלט מגוון מבורך ומרשים. המשותף לכל המקורות שהם מכילים % שומן גבוה, ולכן קל ומשתלם להפיק מהם את המרכיב השומני וליצור שמן -  100% שומן.

לדאבון-לב שוחרי הבריאות, למדה תעשיית המזון לעשות בשמן מעשים מגונים שמאריכים את חיי המדף של השמן ומקצרים את חיינו. אם תתבוננו במדף השמנים במרכול אקראי, תגלו את הכתובת " שמן…. מזוכך" על מרבית הבקבוקים. הכתובת מעידה על תהליך הפקת השמן. התהליך השכיח הוא מיצוי השמן בטמפרטורה גבוהה ( עד 230 מעלות) וטיפול בכימיקלים קשים על מנת לקבל שמן חסר- ריח, חסר- טעם, חסר- צבע ומאריך- ימים.

באופן פרדוקסאלי השמן לא יכול להתקלקל משום שהוא כבר מקולקל… בטמפרטורה של 160 מעלות חומצות השומן הופכות לצורה חדשה סינטטית ומקבלות את השם " טראנס". אין חומצות שומן- טראנס בטבע, כך שגופנו מתקשה להכניס אותן לחילוף החומרים התקין וגרם להם להצטבר במקום על דפנות העורקים.

כולם יודעים היום ששומן רווי (של בשרים, חמאה וביצים) מעלה את הכולסטרול ה"רע", אך כמה יודעים ששמן צמחי מזוכך עושה בדיוק אותו הדבר?
המצב מחמיר עוד יותר כשמטגנים או מבשלים בשמן מזוכך. ברגע שהשמן מגיע שוב ל- 160 מעלות, ייצור חומצות הטראנס מוגבר. עם כל סיבוב טיגון נוסף, חומצות טראנס נשברות ומתאחדות זו עם זו ויוצרות מולקולות גדולות, מהסוג שמשתמשים בתעשייה לייצור וקס למכוניות. המכונית אולי תהנה משמן כזה, הגוף האנושי הרבה פחות. זהו שמן מחומצן לגמרי שלא ראוי למאכל, ותרומתו העיקרית היא קלוריות, עליית שומני דם, נזק לעורקים, קידום מחלות לב, האצת תהליכי הזדקנות והרס תאים. מרכיבים חיוניים בשמן שהיו עשויים להגן על בריאותנו, כמו לציטין, ויטמין E , בטא קרוטן, סידן, מגנזיום וברזל, מושמדים או מסולקים בתהליך הזיכוך.

דבר מזיק נוסף שתעשיית המזון עושה בשמן הוא הקשיה. מרגרינה היא דוגמה לשמן שעבר הקשיה והפך למוצק במקרר. הרכיב "שמן צמחי מוקשה" או "מוקשה חלקית" מופיע ברשימת המרכיבים שעל מוצרי- מזון רבים, בין היתר בחטיפי הילדים. מחקרים בבעלי חיים מראים ששמן מוקשה מעלה כולסטרול, הורס את המערכת החיסונית ומקדם תחלואה בסרטן.

בהתלבטות בין מרגרינה לחמאה, עדיף לעשות שימוש בחמאה, שהיא יותר טבעית ופחות מסוכנת ממרגרינה. אפשר לנסות לוותר על שניהם ולמצוא תחליפים. בבישול ואפיה, אפשר להמיר כל 15 גרם חמאה/ מרגרינה בכף שמן. למריחה על לחם אפשר להשתמש בממרח לציטין (בבתי הטבע), שמן זית שהתקשה במקרר, חמאת בוטנים טבעית, טחינה, אבוקדו. 
      
איזה שמן לקנות?
רק שמנים בכבישה קרה. הכתובת "כבישה קרה" חשובה יותר מסוג השמן ומכל מידע תזונתי נוסף על הבקבוק. במרכולים תמצאו בדרך כלל שמן זית ושמן שומשום. בבתי הטבע יש בנוסף מבחר יפה של שמני קנולה, חמניות, תירס, סויה, מקדמיה, פשתן, נבט חיטה, אגוזים וחריע בכבישה קרה.

שמן מוגדר כ"כבישה קרה" אם הופק בלחץ, ללא כימיקלים ובטמפרטורה שאינה עולה על 37 מעלות. שמנים אלה שומרים על הטעם, הארומה, והצבע המקוריים. מי שהתרגל לשמנים מזוככים, עלול להיות מופתע עד כמה הטעם והריח של שמן הוא דומיננטי.
שמנים בכבישה קרה מכילים ויטמין E באופן טבעי.

איך לאחסן שמן?
שמנים חד בלתי- רוויים (שמן זית, בוטנים וקנולה), בכלי זכוכית קטן כהה בארון סגור, לשימוש שוטף. את שאר הכמות לאחסן במקרר. שמנים אלה מתקשים בקירור וזה נורמאלי. אם מטגנים, אפשר להמיס שמן שהתקשה מהמקרר ישירות למחבת. אפשר גם למרוח במקום מרגרינה. 
שמנים רב- בלתי - רוויים (כל השאר), בבקבוקי זכוכית כהים במקרר. שמנים אלה נוטים להתחמצן. כדי להאריך את חייהם באופן טבעי, אפשר למזוג לתוכם כפית שמן נבט חיטה או לשפוך לתוכם תכולת כמוסות ויטמין E. 
הימנעו מאחסון שמן בבקבוקי פלסטיק- שמן מגיב עם פלסטיק ויוצר חומרים רעילים.

עם איזה שמן מטגנים ומבשלים?
• לטיגון ואפיה בטמפרטורה גבוהה (מעל 160 מעלות): גי (חמאה מזוקקת), שמן קוקוס ודקלים. (לא לאנשים עם כולסטרול גבוה)
• לבישול ואפיה בטמפרטורה נמוכה- בינונית: שמן זית, בוטנים, קנולה ושומשום (בסדר הזה). שמנים רב בלתי- רוויים, מתאימים להוספה רק למזון מוכן או קר.

איך לטגן עם פחות שמן?
• לרכוש מחבת טפלון עבה שמיועדת לטיגון ללא שמן.
• לכסות תחתית מחבת רגילה במים. להוסיף מעט שמן על גבי המים. לטגן טיגון קל. יש
     לזה טעם של טיגון- ערבוב בלי לחמם יותר מידי את השמן.
• להמיס גרגרי לציטין (נמכר בבתי הטבע) בכמות שווה של מים חמים. להבריש את
     המחבת עם מי- לציטין במקום שמן. להימנע מחימום יתר.
• להרטיב את המחבת ולזרות קורנפלור. מונע את הדבקת המזון למחבת.

כמה שמן כדאי לאכול ביום?
היות ושמן הוא מוצר מעובד ומרוכז בשומן (100% שומן), כדאי למעט בכמויות, ולקבל שומן ממזונות צמחיים מכילי שומן כגון: אבוקדו, זיתים, טחינה, אגוזים, שקדים, גרעינים, בוטנים, זירעוני פשתן וכן מדגים כמו סלמון.

אנשים עם עודף משקל – כמה שפחות שמן, אם אפשר עדיף לוותר.
אנשים ממוצעים- כפית שמן ביום.
אנשים רזים עם נטייה ליובש- כף שמן ביום.


אילו שמנים הכי לא בריאים (גם בכבישה קרה)?
שמן כותנה ושמן חריע.

איזה שמן הכי בריא?
שמן זית.
לשמן זית עליונות בלתי מעורערת כשמן העמיד ביותר בבישול וחימום. הוא מכיל את האחוז הגבוה ביותר של שומן חד-בלתי רווי, ואחוז קטן בלבד של שומן רב-בלתי רווי. הנס הוא ששמן הזית הישן והטוב שרד 2000 שנה כמו שהוא, ושעם כל שכלולי הטכנולוגיה, עדיין מייצרים בארצנו הקטנטונת שפע של שמן זית בכבישה קרה ובאיכות משובחת .

שמן הזית הוא מזון פלא ש"מטייל" בגוף ומביא ריפוי כמעט לכל מערכת:
• בקיבה הוא מקל על צרבת, ועוזר לרפא כיב- קיבה;       
• יעיל במניעת עצירות, את המעיים הוא ממריץ לפעולה;
• לכבד נותן עידוד להגביר הפרשת מלחי מרה;
• ללב הוא דואג לשיפור בהספקת הדם;
• הספקת הדם למוח משתפרת גם;
• על העצמות הוא שומר מפני בריחת סידן;
• מקטין סיכון ללקות במיני סרטן;
• מונע היווצרות טרשת עורקים ומקטין סיכון למחלות לב;
• תהליכי הזדקנות וחמצון בתאים מעכב;
• על הראש מעודד את צמיחת השיער, מסלק קשקשים וכינים;
• כמה טיפות באוזן מודלקת יפחיתו כאבים;
• על עור מודלק או כוויה כדאי אותו לשים;

   איך לבחור שמן זית?
• להסתכל על הצבע: שמן זית איכותי הוא בצבע צהוב או צהבהב- ירקרק.
שמן ירוק מידי חשוד בהפקתו מזיתי בוסר, או לחילופין בתוספת חומרי צבע.

• להסתכל על התווית: שמן זית "כתית מעולה", "כתית משובח", או "כתית" (סדר הכתיבה כסדר האיכות היורדת) הם טובים כשההבדל ביניהם בדרגת החמיצות והמחיר בהתאם. ככל שאיכות השמן גבוהה יותר, הוא יישמר איכותי לאורך זמן ארוך יותר.

• להתרחק מ"שמן זית מזוכך" ו"שמן זית זך" שאיכותם ירודה ביותר והם מטופלים בכימיקלים. 

• להתרחק משמנים זולים מידי.


איך לאחסן שמן זית?

• כמות קטנה בבקבוק (ליטר) בארון סגור. לא לחשוף לאור ולחום. להשתדל להימנע מאחסון בקרבת מזונות בעלי ריחות וטעמים חזקים, כי השמן נוטה לספוג אותם
• כמות גדולה לאחסן במקרר.
• אם קניתם שמן מבית הבד בקנקלים, העבירו אותו לבקבוקי זכוכית או לכלי נירוסטה.

תרופות סבתא משמן זית

• לכאבי מפרקים וכאבים כלליים בכל הגוף: מעסים בשמן זית מחומם לטמפ' הגוף (השריית בקבוקון שמן בכלי עם מים חמים).

• נגד תולעים במעיים, למניעת אבני מרה, לשיפור העיכול והיציאות: שותים שמן זית. אסכולות שונות מדברות על כף אחת ועד רבע כוס שמן.

• משקה בריאות על הבוקר: כוס מים חמים או פושרים עם חצי לימון סחוט, כף לציטין וכף- שתים שמן זית מעולה.

• לשיעול קשה: בולעים כפית שמן זית מעורב בכפית דבש + עיסוי חזה וגב עליון בשמן זית מחומם לטמפ' הגוף.

• לדלקות אוזניים: מחממים שמן זית הגוף (השריית בקבוקון שמן בכלי עם מים חמים) ומטפטפים לאוזן. משכך כאבי אוזניים.

• לטיפות אוזניים משופרות: כותשים בצל או שום ומערבבים את מי הבצל/ שום עם שמן הזית. גם משכך כאב וגם אנטיספטי.

 

 

 

ולסיום כמה מתכונים מקוריים של תמר מ"תמר EAT " – משלוחי אוכל בריאותי בבישול ביתי, לגיוון בריא של הלביבה והסופגנייה.
לביבות בטטה
½ ק"ג בטטה מגוררת דק
2 ביצים
2-3 כפות נבט חיטה או קמח כוסמין
1 כפית תמצית וניל
קורט מלח

מערבבים את כל החומרים.
משמנים מחבת טפלון במעט שמן קנולה ומטגנים עד שהלביבות משחימות.

הצעות הגשה:
מלוח- עם יוגורט או קרם פרש
מתוק- עם דבש, מולסה ,סילן תמרים וכו'

 
"סופגניות" גזר 
800 גרם גזר מבושל רך מאד
1 כוס סוכר חום (או יותר לפי הטעם)
½ 1 כפית אבקת אפיה
½ 1 כפית תמצית וניל
4-5 כפות קמח מלא או קמח כוסמין
3 ביצים
חבילת חמאה מומסת או ¾ כוס שמן מקדמיה בכבישה קרה
לקישוט- אבקת סוכר או פרוקטוז

מרסקים את הגזרים (בעודם חמים) עם הסוכר, אבקת האפייה ותמצית הווניל לבלילה חלקה.
מוסיפים ביצים, קמח ושמן/ חמאה מומסת ומערבבים היטב.
משמנים היטב תבנית מאפינס ובעזרת מצקת יוצקים את הבלילה לשקעים.
אופים בחום בינוני כ- 40 דקות או עד שהסופגניות שחומות וקיסם שננעץ יוצא נקי.
כשהסופגניות מתקררות מוציאים בעדינות רבה מהתבנית, מפזרים אבקת סוכר/פרוקטוז ונהנים. 

 הדפס
 שלח לחבר
 לדיון על המאמר בפורום

דבורי גתי-יוסף, מרצה לרפואה סינית ונטורופטית, רפואת גוף- נפש, בקמפוס ברושים, בי"ס לרפואה משלימה, באוניברסיטת, תל אביב.  www.broshim.tau.org.il

הירשם לניוזלטר
ותקבל עדכונים מפורטל היוגה
סדנאות ואירועים
31/10/2014 הפנינג צ′י קונג וטאי צ′י פתוח
01/11/2014 התפתחות אישית ועבודת גוף-נפש
02/11/2014 קורס מתקדם למורות ליוגה בהיריון
03/11/2014 קורס שנתי- אימון העמקה ביוגה - עם יונתן גרוסמן
04/11/2014 The Art of Yoga Adjustments Course
06/11/2014 סוף שבוע יוגה ערבה
06/11/2014 ניקוי (צום) מיצים ויוגה עם זהר צמח וילסון ואביטל סבג
06/11/2014 נקי מבפנים - ניקוי הגוף מרעלים
06/11/2014 קורס יוגה תרפיה עם מיכל ירקוני
07/11/2014 אשטנגה יוגה עמק חפר-סדנת שישבת עם שלום זוהר
11/11/2014 קורס מדריכי יוגה ברידמן – הדרך שלך לעצמך - הדרך שלך להצלחה
12/11/2014 מסע נשים מפנק בדרום הודו
13/11/2014 יוגה במדבר – סדנה עם יונתן גרוסמן
15/11/2014 סדנת איינגר עם גבי דורון בפראנה יוגה
15/11/2014 סדנת יוגה איורוודה-קצב הלב
15/11/2014 בדרך להנומאנאסאנה- סדנה עם יעל אלחנן בפראנה ת"א
22/11/2014 סדנת יסודות השאדו עם דודי מלכא בפראנה ת"א
22/11/2014 סדנת סתיו עם יעל עידן
27/11/2014 Ashtanga Yoga Retreat בקיבוץ לוטן | עם עדי פנחסי וטל קושניר
04/12/2014 פסטיבל נומיינד ים המלח
06/12/2014 מאסטר יוגה קוסטה ריקה דצמבר 2014
19/12/2014 חברותא - אירוח משפחות וחברים במואה - חנוכה 2014
01/01/2015 כשאיינגאר ובודהה נפגשים - סדנא במואה בהנחיית איל שפרוני וקרן ארבל
23/02/2015 טיול לסרי לנקה הכולל יוגה וטיפולי איור וודה
חפש סדנת יוגה
זמן קריאה
יוגה למתחילים
חוכמת היוגה
אימון היוגה
זרמים ביוגה
יוגה להריון
יוגה, איורוודה ותזונה
יוגה לילדים
מורים מדברים יוגה
יוגה וידאו
מילון סנסקריט
 
נבנה ע"י Shteeble.com